MENÜ


Növényvédelem

Permetezés, motoros háti permetezővel is

NÖVÉNYEK VÉDELMÉRE!

10% akcióval!


 

Tavaszi lemosó permetezés a gyümölcsösben, szőlőben:  

A kora tavaszi időszak egyik legfontosabb növényvédelmi teendője a lemosó permetezés, amelyet évente érdemes megismételni.

 


A tél végi lemosó permetezés legfontosabb célja, hogy a gyümölcsfákon, a  bogyósok bokrain és a szőlőtőkéken a vázágakon, a kéregrepedéseken,  illetve a rügyek felületén megtapadt kórokozó gombák szaporító képleteit  elpusztítsuk, valamint ritkítsuk a rovarkártevők (pajzstetvek, atkák,  levéltetű-tojások, molyok) áttelelő alakjait.

 

A lemosó permetezéssel főleg a gyümölcsfákat kell permetezni, de ne  maradjanak ki a szőlőtőkék, a köszméte- és a ribiszkebokrok, valamint a  málnatövek sem.          

Bár az idei tél a károsítók egy részét elpusztította, az ellenállóbbak  átteleltek, ezért tavasszal a gyümölcsfákon és a szőlőtőkéken ismét  jelentős fertőzési veszély várható.

 


A megfigyelések alapján kora tavasszal a kártevők természetes  ellenségei még a telelőhelyeken vannak, ezért ebben az időszakban  elvégzett lemosó permetezéssel azokat is jobban megkíméljük.           

Mikor végezzük a lemosó permetezést?

 

Tél végén, a hidegek elmúlta után, a metszést, a fatisztogatási és  faápolási munkákat befejezve kell hozzáfognunk a gyümölcsfák lemosó  permetezéséhez. A kívánt hatás eléréséhez a permetezést fagymentes,  szélcsendes időben végezzük, amikor napközben a levegő hőmérséklete  eléri legalább az 5°C-ot.

 

Asztali nézet